Şu an okuduğunuz yazı:
Altın vuruş nedir?

Altın vuruş nedir?

Altın vuruş tabiri yüksek dozda madde kullanımı olarak bilinir ve genellikle ölümle sonuçlanır. Düşünülenin aksine bağımlıların arzu ettiği bir durum değildir. Üç şekilde altın vuruştan dolayı ölüm meydana gelir.

İlk sebep

Kişi maddeden kurtulmak ister. Tedavi veya başka yöntemlerle madde kullanmayı keser. Bu süre içerisinde vücuttan madde atılır, vücut temizlenir. Ancak kişi  daha sonra kişisel ve çevresel nedenlerden dolayı tekrar madde kullanmaya başlayabilir. O esnada insanların büyük kısmı hangi miktarda maddeyle tekrar kullanmaya başlayacağını bilemez. Genellikle en son kullandığı miktarda maddeyi almayı dener. Ancak o miktar maddeyi bırakan biri için yüksek gelir. Vücut uzun zamandır maddeden uzak kaldığı için kullanılan o miktarı hazmetmekte zorlanır ve basit tabirle zehirlenir ve ölür.

İkinci sebep

İkinci bir ölüm şekli ise intihar etmek ister gibi bağımlının kullandığı madde miktarını arttırmasıdır. Kişi maddeyi bilerek ya da bilmeyerek arttırabilir. Bilerek arttırması bir intihar girişimidir. İnsanların filmlerden gördüğü ve altın vuruş olarak hayal ettiği sebep genellikle bu kategoriye girer. Ancak gerçek hayatta bununla pek karşılaşılmaz.

Belki bağımlı bir kişi bilmeyerek aşırı dozda madde kullanmaktan ölebilir. Bu ise şöyle gerçekleşebilir: kişi her zaman madde satın aldığı kişiyi bulamaz ve yeni bir satıcıdan madde satın alır, ancak bu satıcının malı daha kalitelidir (yani saflık derecesi yüksektir), kişi bunu bilmez, her zaman kullandığı miktarda maddeyi alır ama saflık derecesi yüksek olduğu için zehirlenir ve ölür.

Üçüncü sebep

Üçüncü bir ölüm şekli de; şahıs madde kullanmaya devam eder; maddenin toleran gelişimi de artar (yani her kullandığında bir önceki miktarı geçecek şekilde madde miktarını arttırması gerekir) ama vücudun da bu maddeyle bir baş etme noktası vardır. Bu oran geçilince vücut bunu kaldıramaz ve ölüm gerçekleşir. Yani vücudun nihayetinde zehir olan bir maddeyi tüketebilme kapasitesi vardır. Belli bir miktardan sonra vücut maddeyle baş edemez.

Bu durumla karşılaşmamak için bazen bağımlılar tedavi olurlar. Amaçları bağımlılıktan kurtulmak değil, kullandığı miktarı kontrol  altına almaktır. Mesela hastaneye yatmadan günlük 5 gr eroin alıyorsa, tedavi sonrası tekrar yarım gramdan başlayacak şekilde vücudunu sıfırlar. Tekrar 5 gr alıncaya kadar madde miktarını arttırır ve o seviyeye gelince tekrar tedaviye başvurur. Eğer tedavi olmazsa ve günlük kullanımı mesela 10 grama çıkarsa o zaman ölebileceğini bilir.

Genel olarak baktığımızda bu üç olay için altın vuruş tabiri kullanılmaktadır. Aslında Altın vuruş tabiri yanlıştır. Bunu basın ve halk bu şekilde kullanmaktadır.

En başa dön