Şu an okuduğunuz yazı:
Cezaevlerindeki 5 kişiden birinin suçu uyuşturucu!

Cezaevlerindeki 5 kişiden birinin suçu uyuşturucu!

Uyuşturucu suçlarından tutuklu ve hükümlü 23 bin 738 kişi var. Bu, cezaevlerindekilerin 5’te 1’ine denk geliyor. Türkiye’de 22 uyuşturucu tedavi merkezi var. Ancak 2013’te sadece 2 bin 117 kişi tedavi görebildi.

 

Milliyet’i ziyaret eden Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdür Yardımcısı Adem Çolak, Madde Bağımlılığıyla Mücadele Büro Amiri Dr. Ali Ünlü ve aynı bürodan komiser Uğur Evcin uygulamakta oldukları “Hedef Sensin, Madde Kullanımına Hayır” adlı projeyi ve diğer faaliyetlerini anlattı. Alanında akademik düzeyde uzmanlıkları bulunan polisler sorunun polisle ilgili kısmının ikinci planda olduğunun, meseleyi toplumsal bir sorun olarak ele aldıklarının altını çizdi.

Ülke düzeyinde bilinç

Üç yılda toplam 1,5 milyon kişiye ulaşan uzmanlar, uyuşturucu kullanımının önüne geçmek için hazırladıkları projeler ve etkinlikleriyle hem gençleri hem de ailelerini bilinçlendirmeye çalışıyor. Bu projelernen biri “Akran Projesi”. Bu proje kapsamında pilot okullarda rehber öğretmenler aracılığıyla tespit edilen öğrencilerin, uyuşturucuyla mücadele konusunda bilgilendirilerek, kendi arkadaş ortamlarında bu bilgileri paylaşmaları ve bu kapsamda arkadaşlarıyla ilgilenmeleri sağlanıyor. Üç yıldır uygulanan bu projeden alınan verim, uygulayıcılarını memnun etmiş. Ayrıca aileler de bilinçlendirilerek, “Lider Aile Eğitim Programı” gibi sertifikalı etkinliklerle bu bilinç kurumsal düzeye getirilmiş. Çocuğu madde kullanan ailelere yönelik olarak da eğitim ve destek programları düzenlenerek ailelerin bu sorunla başa çıkabilmesine katkı sağlanmış. Ayrıca uyuşturucu kuryeleri ve sokak satıcıları üzerinde de çalışmalar yapılarak, sorunun sosyolojik arka planı da mercek altına alınmış.

6 yılda 17 kat operasyon

– Narkotik Şube Müdürlüğü verilerine göre; Türkiye’de son yıllarda uyuşturucu/uyarıcı madde suçlarındaki artış diğer suç oranlarından daha fazla. 1 Ocak 2012 itibariyle cezaevlerinde uyuşturucu suçlarından tutuklu ve hükümlü 23 bin 738 kişi bulunuyor. Bu rakam cezaevlerindeki bütün tutuklu ve hükümlülerinin yüzde 18’ine denk geliyor. 2005’yılında 4 bin 125 olan bu rakam her yıl artarak devam ediyor.
– Türkiye genelinde 2013 yılı Temmuz ayı itibariyle toplam 232 bin 34 kişiden 121 bin 488 kişiye (yüzde 52) uyuşturucu/uyuşturucu madde kullanımı ve bulundurma suçunden denetimli serbestlik kararı verildi.
– İstanbul’da ise son 4 yıl içerisinde 184 bin 129 olayda, 20 bin 148’i satıcı, 296 bin 318’i kullanıcı olmak üzere toplam 316 bin 466 şüpheli gözaltına alındı. İstanbul’da 2013’ün son 7 ayında 67 bin 791 şüpheli yakalandı.
– 2006 yılında sadece 3 bin 853 kişiye uyuşturucu suçlarından işlem yapılırken bu rakam 6 yılda yaklaşık 17 kat arttı.
– Türkiye’de uyuşturucuya karşı 13 ilde 22 tedavi merkezi bulunuyor. Bu merkezlerin toplam yatak kapasitesi ise 544. Buna karşın 2011 yılında yatarak tedavi gören kişi sayısı sadece 2 bin 117.

milliyet24082013

Sebepler ve tedbirler

Uzmanlara göre; gençleri uyuşturucu kullanmaya iten sebepler birey, aile, okul ve çevre odaklı sorunlar olarak ortaya çıkıyor. Ailede madde kullanan kişilerin varlığı, ailenin uyuşturucu madde kullanımıyla ilgili farkındalık düzeyi, aile içi iletişim ve ailenin gözetim-denetim sorumluluğu uyuşturucu madde kullanımını önleme ve tespit etmede en önemli faktörler. Arkadaş tercihleri, vakit geçirilen mekanlar, okul yapısı gibi faktörler de dikkate alınması gereken diğer önemli unsurlar, Uzmanlara göre; okul çağındaki gençlerin okul sonrası vakit geçirdikleri ortamlar çok önemli. Yerel yönetimlerin bu konularda duyarlı olması, suçtan ve mağduriyetten korunmasını sağlayacak sosyal alanların varlığı hayati önem taşıyor. Birçok Avrupa ülkesinin, gençliğini uyuşturucudan korumak için aldığı tedbirlerin başında onlar için sosyal ortam ve aktiviteler oluşturulması geliyor.
Narkotik Şube Müdürlüğü, Madde Kullanımıyla Mücadele Bürosu “Hedef Sensin, Madde Kullanımına Hayır” kampanyası kapsamında özellikle okul çağındaki gençliğin korunması için çalışmalar yapıyor. Özel güvenlik personeline, okul servisi şoförlerine eğitimler veriliyor. Konferanslar, tiyatrolar ve açık hava etkinlikleri ile öğrencilerin farkındalığı artırılmaya çalışılıyor. Afişler, internet sayfaları, tanıtım ve belgesel filmleriyle de desteklenen bu faaliyetler prosyonel projelerle destekleniyor.

Milliyet

En başa dön