Şu an okuduğunuz yazı:
‘Bağımlı ünlü’ haberleri özendirici olabilir!

‘Bağımlı ünlü’ haberleri özendirici olabilir!

Son dört yılda uyuşturucu tacirlerine karşı kazandığı başarılarla adından söz ettiren İstanbul Emniyet Müdürlüğü, Madde Kullanımı Önleme ve İzleme Büro amiri Dr. Ali Ünlü ile ünlülerin de adının karıştığı uyuşturucu operasyonlarının gençleri nasıl etkilediğini konuştuk, çalışmalarıyla ilgili bilgi aldık.

Daha çok ünlüler dünyasına değdiği zaman büyük yankı uyandıran uyuşturucu operasyonları hız kesmeden devam ediyor. Son yıllarda büyük başarılara imza atan İstanbul Emniyet Müdürlüğü Narkotik Şubesi tarafından yapılan çalışmaları Madde Kullanımı Önleme ve İzleme Büro Amiri Dr. Ali Ünlü ile konuştuk, bilgi aldık. Bir yandan uyuşturucu tacirlerine göz açtırmayan narkotik büro çalışanları ve öte yandan da Madde Kullanımını Önleme Bürosu; müthiş bir tempo içinde özellikle genç nüfusu korumak adına gece gündüz çalışıyor.

ÜNLÜLER DE ‘İNSAN’
Ünlüler de neticede ‘insan’. Farklı psiko-sosyal problemlerden dolayı onlar da madde kullanabiliyor. Bu kişiler belirli bir konuma gelene kadar madde kullanmıyor sonradan başlıyorlarsa, psikiyatrların bu durumu incelemesi gerek.

KULLANAN MI, SATAN MI?
Uyuşturucu suçları diğer suçlardan farklıdır. Bundan para kazanmaya çalışanlarla kullananlar aynı kişiler değil. Bu nedenle kanunlarımız farklı hükümler öngörüyor. Operasyonlarda gözaltına alınan satıcıların neredeyse tamamı tutuklanıyor. Ancak satıcılarla ilgili deliller toplanırken suçun doğası gereği kullananlar da tespit ediliyor. Operasyonlarda onlar da gözaltına alınıyor. Medyanın tanıdığı birçok ünlü; satıcı olarak değil, kullanıcı olarak gözaltına alınıyor.

ONLAR ‘DENETİMLİ SERBEST’!
Kanunlarımız kullananlara ilk kez yakalanıyorsa hasta gözüyle bakıyor. Eğer kişi pişmanlık gösterir ve tedavi olacağını beyan ederse; denetimli serbestlik sistemine gönderiliyor. Bu tür kişiler serbest kalmış değil. Bağımlıysa tedavi olmak ve sonrasında belirli aralıklarla tahliller vererek temiz kaldıklarını ispatlamak zorunda. Eğer tekrar kullanıp yakalanırsa cezaevine gönderilir.

GENÇLER HABERLERDEN ETKİLENİYOR
Medya konunun detaylarını değil, ilgi çeken kısımlarını haberleştiriyor. Bu durum gençleri olumsuz etkiliyor. Uyuşturucu kullanmanın suç olmadığını zannediyorlar. Kullananların denetimli serbestlik sistemine gönderilmesi sanki serbest bırakılmış gibi haberleştirildiğini okuyan/gören gençler  “Belirli miktarın altında bulundurmak serbest mi?” veya “Doğal bazı maddeleri kullanmak yasal mı?” gibi sorular soruyor. Özellikle ünlülerin serbest kalması gibi algılanan bu durum, gençlerin adalete güvenini sarsıyor.

MADDE KULLANMAK İLHAM VERMEZ
Ünlü kişiler bu tür suçlardan yakalanınca, sanki başarılarının altında madde kullanımı varmış gibi algılanıyor. ‘Ünlü ve başarılı olmak istiyorsan madde kullanmalısın!’ gibi bir yargıya kapılabiliyor gençler. Hiçbir madde insanın üretkenliğine katkı sağlamaz. Bilakis insanın var olan kabiliyetlerini köreltir.

ŞÜPHELİ HAREKETLER!
Gençler önce sigara, alkol, sonra esrar ile başlıyor. Anlaşılmaması için söz konusu maddelerin etkisi altındayken eve gelmez, kokusunu saklamak için kozmetik ürün kullanabilir. Para ihtiyaçlarını karşılamak için anne-babasının cüzdanından para alabilir, evdeki değerli şeyler kaybolabilir veya kendi kullandığı cep telefonu, bilgisayar gibi şeylerin kaybolma sıklığı artabilir. Yeni arkadaşlar edinir ancak ailesinin bilmesini istemez. İlgisi maddeye kaydığı için okulu, öğretmenleri ve dersleriyle ilgili sorunları artar. Fiziksel bağımlılık göstergeleri ortaya çıkıp siz anladığınızda çok geç olmuştur artık.

ANLADIK, SONRA NE YAPALIM?
– Suçlamadan ve kavga etmeden konuşun.
– Konuşurken fazla yargılamayın. “Sen madde kullanıyor musun?” demek yerine “Arkadaşların arasında madde kullanan var mı?” gibi sorularla problem hakkında konuşmak daha faydalıdır. Kesin deliller yokken suçlamanız inkârla sonuçlanabilir.
– Rehber öğretmen, pedagog, psikolog ve psikiyatrlar bu konuda ailelere destek sağlayabilir.
– Sebepler ortadan kaldırılmadıkça madde kullanımının önüne geçmek zordur.
– Aile sabırlı olmalı ve azimle çocuğuna destek vermelidir.
Okulda uyuşturucu satılıyor mu?
Okullarda veya civarlarında madde satan çeteler yok. Aileler bu konuda rahat olabilir. Uyuşturucu satanlar kendilerini güvende hissedebilecekleri yerlerde bu işleri yapar. Asla tanımadıkları ve güvenmedikleri birine de madde satmazlar. Biz bunu yaptığımız operasyonlarda kesin olarak görebiliyoruz. Okul civarları onların kontrol edemeyecekleri kadar hareketli bir ortam. Zaman zaman polis ekipleri gelip kontrol eder, esnaf ve okul idaresi şüpheli şahısları polise bildirir ve okulun güvenlik görevlisi bu konularda duyarlıdır.

POLİS NASIL ÇALIŞIYOR?
Kolluk kuvveti suçla mücadele eder. Öncelikle madde kullanmamış kişileri bu hatadan korumaya çalışıyoruz. Bu alanda son 3 yılda 15 farklı projeyle 1,5 milyon kişiye ulaştık. Ancak madde kullananlar tedavi edilip rehabilite edilmezse suça karışmaya başlıyor. Kullandıkları maddenin maliyetini karşılamak için hırsızlık, dolandırıcılık, gasp yapabiliyor ve en nihayetinde uyuşturucu satıyor. Bu suçla mücadele etmek için madde kullananların ailelerini eğitmeye çalışıyoruz.
Yeni projemiz, bağımlı çocukları ailelerin yanında rehabilite etmek. 3 ilçede pilot çalışma başladı. Önce madde kullanan çocukları tespit ediyoruz, sonra ailelerini eğitiyoruz ve son aşamada çocukları bir rehabilitasyon programına sokuyoruz. Çocuklara psikolojik destek yanında meslek edinme ve hobi kazandırma hizmetleri de sunuluyor.

TEHLİKE ÇETE DEĞİL, ARKADAŞ
Gençler için tehlike çetelerden ve sokak satıcılarından gelmez. Onların en yakın arkadaşları getirir ve teklif eder. Getiren kişi o kadar yakındır ki onu ihbar etmeyecektir… Eğer onu kırmayıp kullanırsa öncelikle arkadaşının tanıştıracağı satıcılardan alır.Arkadaş grubuna girme çabası, grup aidiyet duygusu ve grup baskısı, merak, problemle baş etme becerisinin zayıf olması ve hayır deme becerisinin olmaması en büyük bireysel sebeplerdir.

İNTERNET SUÇLU MU?
İnternet bu devir çocukları için yeni bir sosyal çevre. Sokakta ne tür tehlikelerle karşılaşırsa internette de bu tür tehlikelerle karşılaşma riski var. Özellikle sosyal ağlarda çocukların kimlerle arkadaşlık yaptığı, neler konuştukları ve paylaştıkları takip edilmeli. İnternet üzerinden madde alışverişi çok karşılaşılan bir yöntem değil. İnternet üzerinde yazılan hiçbir şey kaybolmadığı için suçlular bu ortamda suç işlemez. İnterneti bir iletişim aracı olarak kullanırlar, alışveriş yapacaklarsa bu fiziksel olarak gerçekleşir. İnternet üzerinden uyuşturucu sattığını beyan edenlerin neredeyse tamamı dolandırıcıdır.

ELİF AKTUĞ

[email protected] 

http://www.aksam.com.tr/bagimli-unlu-haberleri-ozendirici-olabilir–163662h.html

En başa dön