Şu an okuduğunuz yazı:
Çocuğumun madde kullandığını öğrendim, ne yapmalıyım?

Çocuğumun madde kullandığını öğrendim, ne yapmalıyım?

Yürüttüğümüz bir proje kapsamında çocuğu madde kullanmaktan yakalanan aileleri ziyaret ettik. Çocuğumun madde kullandığını öğrendim, ne yapmalıyım diyen birçok ailenin çaresizliğine şahit olduk. Her ne kadar projenin asıl amacı bu süreçte ailelere destek vermek ve bu kötü durumdan çocuklarını nasıl kurtaracakları konusunda bilgilendirmek olsa da ailelerin bu süreçte yaptıkları birçok yanlışı da görmüş olduk.

Yasaklar ilk tepki olmamalı

Çocuğunun madde kullandığını öğrenen birçok ailenin verdiği ilk tepki hemen bir yasaklar listesi hazırlamak; dışarı çıkmayacaksın, arkadaşlarınla artık görüşmeyeceksin, telefon numaranı değiştireceksin gibi.  Madde kullanmaya götüren süreçte aile ile gençler arasında bir mesafe oluşmaktadır. Bu süreçte gençler aileleri ile daha az görüşürken zamanlarının büyük kısmını madde kullanan arkadaşlarıyla geçirmektedir.

Onların arasında oluşan grup normları zamanla pekişmekte ve özellikle her türlü otoriteye başkaldırma kültürü gelişmektedir. Ana kuzusu, süt çocuğu olmak ile itham edilerek madde kullanmayanların aşağılandığı bir kültürde anne babasının dizinin dibinde durmak o süreçteki bir genç için katlanılması en zor cezadır. Arkadaşlarını anne ve babasından daha değerli hissettiği bir dönemde gençler eğer bir dünyada yaşamayı tercih edecekse bu arkadaşlarının yanı olacaktır. Baskılar artınca maalesef birçok genç hemen evi terk etmektedir.

Süreci siz yönetin

Çocuklarıyla daha önce güçlü bir ilişki kuramayan aile, onlarla  yakınlaşmak için fırsat kollarken bir anda onları kaybedebiliyorlar. Gözlerinin önünde duran, her gün eve gelip giden evlatları artık sokakta veya arkadaşlarında kalmayı tercihe edince aileler büyük bir panik yaşamaktadırlar. Ne pahasına olursa olsun onları eve getirmenin derdine düşüyorlar. Aileler çocuklarını ilk buldukları yerde yalvarıp yakarıyorlar ve bin türlü vaatle eve getiriyorlar.

Ailelerinin bu zayıf damarını gören çocuklar artık anne ve babasını nasıl yöneteceğini öğreniyorlar. Bırakın bu süreçte alınması gereken tedbirleri almak artık aileler çocuklarını evde tutmak için büyük bir mücadele vermeye başlıyorlar. Çocuklar ise eskisinden daha özgür oluyorlar; istedikleri zaman dışarı çıkabiliyor, istedikleri kadar para alabiliyorlar. İstemedikleri bir durumla karşılaştıklarında hemen evi terk etmekle tehdit ediyorlar. Bu durum çocuklarının kendilerini kullandığını fark edene kadar sürüyor ve artık aile bu süreçten sonra çocuklarının adam olmayacağı, biz ne yaparsak yapalım çocuklarının değişmeyeceği algısını güçlenmesine kadar gidiyor.

Krizle mücadele etmesini öğrenin

Çocuğun madde kullandığının öğrenilmesi aile için bir kriz durumudur. Krizle mücadele etmek için ailenin panik yapmaması ve özellikle yanlış adımlarla yola çıkmaması önemlidir. Belki bu aşamada rehber öğretmen veya psikolog gibi bir uzmandan destek almak daha doğru olur; çünkü çocuklar bir günde madde kullanan bir olmadığı gibi bir günde de normalleşmez. Her çocuğun durumu farklıdır, onu normalleştirmek için izlenmesi gereken yolda aile çocuk ilişkisi bir kuşun avuç içinde tutulması gibi olmalıdır; ne çok sıkmalı ne de çok serbest bırakılmalıdır.

En başa dön