Şu an okuduğunuz yazı:
Tur bisikleti alma rehberi

Tur bisikleti alma rehberi

Tur bisikleti

Ülkemizde bisiklet kültürü giderek yaygınlaşıyor. Bisiklet, bir ulaşım aracı olmanın yanında eğlence, spor ve hobi aracı olarak da benimsenmeye başlandı. Tur bisikleti de her geçen gün  popülerliğini arttırıyor. Şu an birçok Türk bisiklet sever dünyayı bisikletiyle dolaşıyor. Bizler de merakla onları sosyal medyadan takip ediyoruz. Bisikletle şehirleri, ülkeleri ve belki kıtaları aşmayı düşünenler nasıl bir tur bisikleti almaları gerektiğine karar vermekte zorlanabilirler. Bu yazımda iyi bir tur bisikleti seçiminde dikkat edilmesi gereken hususları sizin için kaleme aldım.

Neden tur bisikleti dizayn edilir?

Esasında her türlü bisiklet ile tura çıkılabilir. Tura çıkmak için illa da özel dizayn edilmiş tur bisikleti temin etmeniz gerekmiyor. Ancak günlerce, aylarca belki de yıllarca sürecek bir yolculuktan bahsediyorsak ve güzergahımızda ihtiyaç duyacağımız şeyleri tedarik etmekte zorlanacaksak bizi taşıyan bisikletin yolda kalmaması gerekiyor. Kadro, grupset ve diğer parçalarının sağlam olması gerekiyor. 

Bunun yanında turcular kaplumbağa misali kafalarını sokacak barınaklarını bile yanlarında taşırlar. Diğer ihtiyaç malzemelerini de hesap ettiğinizde epey bir yükü taşıyabilecek bir bisiklete ihtiyacınız olacaktır. Bu kadar yükü her kadro kolay taşıyamaz. Mesela kaba bir hesapla bir turcunun yaklaşık 40 kiloya yakın yükü olur. Kendi kilonuzun 70-80 olduğunu, bisikletinde ortalama 15 kilo olduğunu hesap ederseniz iki tekerin 130 kiloya yakın ağırlığı binlerce kilometre taşıyabilmesi gerekir.

Son olarak böyle uzun yolculuklarda konfor çok önemli. Günün büyük kısmını bisikletin üzerinde geçirebilecek biri için normal bisikletler çok konforlu değillerdir. Bisikletin geometrisinden sele ve gidon gibi parçalarının bu ihtiyacı karşılayacak şekilde dizayn edilmesi gerekiyor. Aksi takdirde dinmeyen acılarla da mücadele etmeniz gerekir. 

Tur bisikleti işte yukarıda kısaca özetlelediğim gereksinimleri karşılamak için dizayn edilir. İnternette tur bisikleti araştırdığınızda karşınıza benzer özelliklerde modeller gelir. Ancak adı tur olan her bisiklet sizin yine de ihtiyaçlarınızı karşılamayabilir çünkü güzergahınıza göre bisikletin özellikleri değişir ve değişmelidir. Her tur bisikleti ile her rota gezilmez. Bu nedenle tur bisikleti almadan ne tür rotaları takip edeceğinize karar vermeniz gerekiyor.

Rotalar, tur çeşitleri ve tur bisikleti özellikleri

Turdan ne anlaşıldığı kişiden kişiye değişir. Bazıları küçük bir sırt çantasıyla yola çıkıp her günü bir şehirde ve otelde geçirerek binlerce kilometre gezebilir. Yemekle, barınmayla ve yükle uğraşmak istemez ve zamanını tamamen yola verir. Belki günde 200-300 kilometre yapar. Bu tarz turu yapanlar için bisikletin hafif ve hızla olması önemlidir. Asfalt yollardan ayrılmayan böyle biri için kredi kartı ve iyi bir yol bisikleti yeterlidir.  

Bazıları ülke dışına çıkmadan şehirleri gezerek turunu tamamlayabilir. Yollarda bazen lokantalarda bazen kendi hazırladığı yemeklerle karnını doyurur. Canı istediği zaman çadırda istemediğinde otel veya kamplarda kalabilir. Şehirlerin arası ortalama 100 kilometre olsa, günlük bu mesafeyi sürücüyü yormadan götürecek bir bisiklet ihtiyacı giderebilir. Bu şekilde gezen biriyseniz bagaj takabileceğiniz bir şehir bisiklet ihtiyacınızı giderir. 28 jant ve ince lastikli modeller bu tarz turlar içinde idealdir. 

Bazıları ise ülkeler ve kıtalar aşar, yollar biter dağları geçer, insan olmayan rotalardan günlerce tek başına ilerler. Böyle zor şartları seven ve günlerce, belki de aylarca yollarda kalabilecek biriyseniz bisikletten beklentileriniz değişir. 

Aşağıda adım adım tur türlerine göre ne tür kadrolara ve parçalarına ihtiyaç duyacağınızı ayrıntılarıyla yazacağım ancak öncesinde her tur bisikleti kadrosunda olmazsa olmaz dediğimiz hususlara değinmek istiyorum.

Olmazsa olmazları

Tur bisikleti kadrosunda öncelikle suluk, bagaj ve çamurluk bağlantıları muhakkak olmalıdır. Bir çok bisiklette iki suluk bağlantısı standart gelir ancak tur bisikleti olarak tasarlanan bazı modeller de üç suluk bağlantısı olur. Çok yük taşıyacak için çok bağlantı her zaman avantaj sağlar. Turcular bu ekstra sulukta çoğunlukla sıvı yakıtlarını taşırlar. 

Çamurluk ve bagajları her zaman kullanmak zorunda değilsiniz ancak yeri gelir yağmurlu bir mevsimde tura çıkarsınız ve elbiseleriniz ile çantalarınızı korumak için çamurluğa ihtiyaç duyarsınız. Bazen insanlar tura günü birlik çıkarlar, yanlarına az bir eşya alırlar ve geceleri otellerde kalırlar. Böyle zamanlarda arka bagaj yeterli olur. Ancak bazen daha uzun süren turlar yapmak istersiniz ve daha fazla eşyayı yanınızda taşımak istersiniz, o zaman ön bagaja ihtiyaç duyarsınız. Değişen bu ihtiyaçlarınızı tur bisikletiniz karşılayabilmelidir. Günümüzde MTB ve şehir bisikletlerininin büyük kısmında bu bahsettiğim bağlantılar mevcuttur. İlerde tur yapmak istiyorsanız alırken bu bağlantılara dikkat etmelisiniz. 

Bunun yanında kadrosu normal bisikletlere göre biraz daha uzun olması bir avantajdır. Özellikle arka teker ile aynakol arasındaki mesafesi biraz daha uzun olanları tercih edilebilirsiniz. Eğer bu mesafe çok kısa ise ayaklarınız heybelere sürekli çarpabilir. Bu ise sizi uzun yolda yorar. Tur bisikleti olarak dizayn edilen modellerde bu mesafe genellikle 45 cm’dir.  

Son olarak tura çıkanların yolda lastik patlaklarıyla mücadele etmemesi için zırhlı lastikler tercih etmesi faydalıdır. Normal lastiklere göre daha pahalı ve ağır olan bu lastikler kolay kolay patlamaz. Piyasada 3mm veya 5mm zırhlı lastikler bulunmaktadır. Eğer satabilize yollardan gidecekseniz biraz daha geniş ve tırnaklı lastikler tercih edebilirsiniz. Bu hem sürüş konforunuzu hem de bisiklet kontrolünüzü arttıracaktır. 

Tur bisikleti kadro seçimi

Öncelikle tur bisikleti olarak dizayn edilmiş bir bisiklet almayıp mevcut bisikletinizi tur bisikletine çevirecekseniz bisikletinizin yük taşımaya uygun olup olmadığından emin olun. Özellikle yarışlar için üretilmiş bisikletlerin hafif olması amaçlanır. Bu nedenle ağırlıklarını düşürmek için kadroları inceltilmekte, kaynak noktalarını düzeltilmektedir. Bu nedenle yük taşırken bağlantı noktaları çatlayabilir, ince kadrosu kırılabilir. Bisikletin çok hafif olması tur bisikleti seçiminde makbul değildir. Alüminyum kadrolu bisikletlerde boruların kalın ve bağlantı noktalarının güçlü olmasına dikkat etmelisiniz. 

Şehirler gezecek ve düzgün yollarsa tur yapacaksanız

Üreticilerin yaygın olarak satışa sunduğu tur bisikleti çeşidi düz yollar için dizayn edilmiş modellerdir. Belirli ağırlığı çekebilecek sağlamlıkta bir kadroyu bagaj ve çamurluk bağlantılarıyla satışa sunarlar. Bazı üreticiler turcuların ihtiyaç duyacağı bagaj, çamurluk, sele gibi temel parçaları bisiklet ile beraber satarlar. Özellikle Avrupa menşeili üreticilerin sattığı tur bisikleti modellerine baktığımızda birçoğunun alüminyum kadrolu, arka bagajı ve çamurlukları hazır vaziyette, 28 inch jantlı ve şehir bisikleti lastikleri kullandıklarını görürüz. 

Bunun temel nedeni Avrupalıların diğer ülke vatandaşlarına göre daha fazla bisikletle tura çıkmalarıdır. Avrupa’da gezerken emeklilik yaşında birçok çiftin yollarda olduğunu görebilirsiniz. Bu tür turcular kendilerine güvende hissettikleri şehir ve ülkelerin dışına çıkmıyorlar. Gezdikleri yollar düzgün asfalt yollar olduğu için zor arazi şartlarına uygun bisikletlere ihtiyaç duymazlar. Bu tarz turlara çıkan insan sayısı fazla olduğu için firmalar seri üretimle müşterilere cazip seçenekler sunarlar. 

Asfalt yollarda kullanıldığı için bu tür bisikletlerde genellikle sabit maşa tercih edilmektedir. Ancak kilitlenebilir amortisörlü maşaların da kullanıldığını bilmelisiniz. Ayrıca 28 jant lastikler kullanıldığı ve ince lastikler tercih edildiği için kuvvetinizi daha iyi yola yansıtırsınız.  

Eğer sizde gerek ülkemizde gerekse Avrupa gibi gelişmiş ülkelerde tur yapacaksanız kadrosu yük taşımaya uygun bisikletler tercih edebilirsiniz. Hatta birçok şehir bisikleti tur bisikleti dönüşümüne uygundur. Zor şartlarda bisiklet sürmeyeceğiniz için çelik gibi kadrolara ihtiyaç duymaz, çok sağlam parçalara çok fazla para ödemezsiniz. Bir arıza meydana geldiğinde kolaylıkla yollarda temin edebilirsiniz.

Ülkeler ve kıtalar aşacaksanız

Eğer gelişmiş ülkelerin dışına çıkacaksanız artık mühim olan bisikletin sağlamlığıdır. Mesela Afrika’nın ortasında veya Uzakdoğunun kuş uçmaz kervan geçmez bir yerinde bisikletin kadrosu kırılırsa veya vites sisteminizde önemli bir parça arızalanırsa yola devam etmek için gerekli parçaları bulamayabilirsiniz. Ya uzun süre kargo ile parçanın gelmesini beklersiniz ya da turu bırakır, eve geri dönersiniz. 

Bu tür turlara çıkanlar genellikle çelik kadrolu bisikletleri tercih ederler. Birinci sebebi çeliğin sağlamlığıdır. İkincisi ise kırılsa bile basit kaynak ile tamir etmek mümkündür. Alüminyum kadro ile yola çıkan yolda kalır gibi bir genelle yapmak istemiyorum çünkü çok sağlam bir kadro alüminyumdan da üretilebilir. Hatta Santos, Koga veya idworks gibi dünyaca ünlü tur bisikletçileri alüminyum kadro kullanıyorlar. Ancak olası bir problemde yolda sıkıntı çekmek mümkündür. Mesela milli gezginimiz Gürkan Genç’in kullandığı bisikletin alüminyum kadrosu yük taşırken değil, park halinde iken düşüp üst borusu kırılmıştı. Benzer bir kazada çeliğin kırılmama ihtimali daha yüksektir. 

Yollardan değil de dağlarda dolaşacaksanız

Tur bisikletlerinin kadro geometrisi şehir bisikletlerininkine çok yakındır. Bu geometrideki bir bisiklet alüminyumdan veya çelikten üretilebilir. Ancak tercih ettiğiniz rota zor arazi şartlarından meydana geliyorsa bisikletin kadrosu MTB özelliklerini daha fazla barındırması gerekiyor. Bazı turcular hiç yola girmiyor, tamamen dağlarda dolaşıyor. Bagaj ve çamurluk gibi aksesuarları takamıyorlar. Yüklerini bisikletin kadrosuna sarıyorlar. 

Yine çok fazla yük taşıyanlar 28 jant yerine 26 jant tercih ediyorlar. Tur bisikletlerinde tercih edilen jantlarda 36 veya 40 tel olmasına rağmen tel mesafesi uzadıkça dirençleri düşmektedir. Ağırlıktan veya çukurlarda kaynaklanan basınçtan teller kırılabilmektedir. Bunu aza indirmek için 26 jant tercih edebilmektedirler. Mesela Surly gibi en iyi tur bisikleti üreten firma yol bisikleti geometrisinde  tasarladığı Long Haul Trucker modellerinde 28 jant yanında 26 jantlı modeller de üretiyor. 

Kısaca tur rotanız zor arazi şartlarını kapsıyorsa bisikletin dayanıklılıktan geometrisine kadar MTB özellikleri artmaktadır. Ayrıca dünyanın her yerinde parçaları bulunan 26 jant az da olsa bir güvencedir. . 

Tur bisikletinde jant boyutu

Yukarıdaki saydığımız nedenlere bağlı olarak tercih edeceğiniz bisiklet seçeneğine göre jant ebatları da değişmektedir. Hatta aynı marka ve modelin 26 ve 28 jantlı seçenekleri vardır. Lastik genişlikleri her iki jant seçeneğinde ihtiyacınız karşılayacak şekilde üretilmektedir. Eğer bir yol bisikletini tur bisikletine dönüştürmediyseniz 2cm genişliğinde lastikleri bile rahatlıkla birçok modelde kullanabilirsiniz. 

26 jant teller ağırlığa ve darbelere karşı daha dirençlidir. Zor arazi şartlarında yük taşıyanları daha fazla memnun edebilir. Öte yandan 26 jant en yaygın kullanılan boyuttur. Dünyanın birçok yerinde bu janta, tellerine ve lastiğine kolaylıkla erişebilirsiniz. Az gelişmiş ülkelerde tur yapanlar için parça esnekliği sağlayabilir. Öte yandan 26 jantlar, MTB jantı olduğu için bu boyutta tur bisiklet üretenler daha geniş maşa aralığı kullanırlar. Bu nedenle 28 jantın kullanamayacağı kadar genişlikteki lastikleri kullanabilirsiniz.

28 jant ise boyut farkından dolayı daha hızlı mesafe kat etmenize yarar. Gücünüzü yola daha iyi yansıtırsınız. 26 jant bisiklette harcadığınız enerji ile 28 jantta daha fazla yol gidersiniz. Jant tellerinin dayanıklılığı sadece uzunluklarına bağlı değildir. Uzun turlara çıkacak bisikletler için daha kalın (2mm civarı) ve daha sağlam metallerden teller üretiyorlar. Yük ve darbe basıncına dayanıklı bu teller daha pahalı ama yollarda olası sıkıntıları önlüyor. Belki bisiklet ile standart olarak gelmese de böyle bir jant ayrıca satın alınabilir. 

Gidon

Gidon çeşitliliğini belirleyen gerekçeler genel olarak bisikleti kontrol kapasitesi, görüş açısı ve konfordur. Bu üç bileşen kişisel tercihlere bağlı olarak değişir. Bu nedenle tur bisikletinde en iyi gidon şudur demek yanlıştır.

Daha dik sürüş pozisyonu sunan düz gidonlar sırt ağrısı yaşayanlar için daha konforlu olabilir. Zor arazi şartlarından gidenler için de düz gidon bisiklet kontrolünü ve görüş mesafesini arttırır. Ancak düz gidonların en büyük dezavantajı tutacakların kısa olmasıdır. Sürekli aynı noktadan gidonu tutmak elleri, kolları ve boynu ağrıtabilir. Bunu bertaraf etmek için gidon uzatma aparatları kullanabilirsiniz. Böylece sık sık tutuş pozisyonunuzu değiştirebilirsiniz.

Kelebek gidon genelde sadece turcuların kullandığı gidon çeşididir. Düz gidonda kullanılan fren ve vites sistemlerini kolaylıkla bu gidona aktarabilirsiniz. İki kademeli gidon ile yeri geldiğinde dik, yeri geldiğinde daha yatay pozisyonda bisiklet sürebilirsiniz. Yokuş aşağı inerken rüzgar direncini kırmak için eğildiğinizde bisikletin kontrolünü kaybetmezsiniz. Ayrıca gidon tutuş pozisyonunuzu çok farklı kombinasyonlarda değiştirebilirsiniz. 

Boynuz gidon ise daha yatay sürüş pozisyonu tercih edenler için bir vazgeçilmezdir. Gidon açısını kontrol edebilir, daha dik pozisyonda sürmek için gerekli düzenlemeleri yapabilirsiniz. Boynuz gidon  takınca sadece yatay pozisyonda sürmek zorunda kalmazsınız, farklı sürüş pozisyonlarına sahip olursunuz. 

Kısaca gidon kişisel bir tercihtir ve kendinizi hangisinde rahat hissediyorsanız onu tercih edersiniz. Ancak bisikletinizde tetik vites değiştirme sistemi varsa bunları boynuz gidona aktarmak mümkün değildir. Tam tersi için de bu geçerlidir. Eğer sıfırdan bisiklet toplamıyorsanız mevcut vites ve fren sisteminize uygun bir gidonu tura hazırlamak daha mantıklıdır. 

Sabit ve amortisörlü maşalar

Amortisör konfor sağlarken ekstra ağırlığı da beraberinde getirir. Eğer stabilize veya dağ yollarında çok fazla gezen biriyseniz ihtiyaç duyabilirsiniz. Ön tekerlekten gelen darbeler ve titreşimler uzun sürede el, kol ve boyun eklemlerinde ağrıya neden olabilir. Düz yollara geldiğinizde ise kilitleyebilir ve performansınızı yutmasını engelleyebilirsiniz. Turcuların birçoğu ‘ben yarışmıyorum, zaten çok fazla yük taşıyorum, 2 kilo ekstradan ne olabilir ki’ deyip bu konforu beraberlerinde taşıyorlar. 

Sabit amortisörün en büyük avantajı ise tek parça olmasından dolayı sağlamlığıdır. Amortisörler birçok parçadan oluştuğu için zamanla arızalanabilir ve işlevini kaybedebilir. Hatta tamir edilmezde sizi gereğinden fazla yorabilir. Benim ekstra konfora ihtiyacım yok, düz yollarda kullanacağım ve asla arızalanmasını istemem diyorsanız sabit gidonu tercih edebilirsiniz. 

Bagajlar 

Tur bisikleti bagajı

Bagajlarla ilgili bilmeniz gereken iki temel konu vardır. Bunlardan ilki sağlamlığıdır. Piyasada alüminyum ve çelikten üretilmiş bagajlar bulunmaktadır. Alüminyum hafiflik sağlarken dayanıklılık konusunda daha zayıftırlar. Çelik ağır ama sağlamdır. Eğer çok fazla yük taşıyacaksanız çelik türü bir bagaj sizi yollarda zor durumda bırakmaz. Kırılırsa da kaynak yapabilen herhangi bir yerde tamir edebilirsiniz. Alüminyumun tamirini her kaynakçı yapamaz. 

Diğer husus ise ön bagajda heybelerin duruş pozisyonuna göre bagaj çeşitleri vardır. Bazı bagajlar daha yukarıdan heybeleri tutar. Heybelerin yukarıda olması onların temiz kalması için faydalıdır. Ancak bazı üreticiler bisikletin kontrolünden ödün vermemek için heybeleri daha aşağıdan taşımak üzere bagajları tasarlayabiliyor. Heybelerin yukarıda olması bisikletin kontrolü etkilemektedir. Özellikle 28 jant bisiklet kullananlar bu hususu göz önünde bulundurabilirler. 

Grupsetler

Tur bisikleti denince akla her zaman bisikletin sağlamlığı gelir. Bir tur bisikletinde kadro kadar grupsetin sağlamlığı da önemlidir. Sürekli yol alan ve yük taşıyan bir bisikletin grupseti dayanıklı olmalıdır. Aksi taktirde pedal dönmediği anda yolda kalırsınız. 

Shimano veya Sram gibi markaların sağlamlığıyla bilinen modellerini tercih edebilirsiniz. Arızalandığından diğer markalara göre temin etme imkanı daha kolay olabilir. Sağlamlıktan kastım en azından grupset sistemi plastikten değil metalden üretilmiş olmasıdır. Mesela Shimano markası Deore modeline kadar grupset üretiminde plastik parçaları yaygın olarak kullanıyor ama bu aşamada artık parçalar metale dönüşüyor. Hatta Shimano Deore LX serisini turcular için üretiyor. Aşınmaya karşı daha dirençli olduğu iddia ediliyor. Ancak bazı turcular daha pahalı, responsive ve sağlam olduğu bilinen XT gibi serileri de kullanabiliyor. Bütçenize göre alabileceğiniz en dayanaklı grupsete para vermek uzun sürede iyi bir yatırım olacaktır. 

Tur bisikletlerinde harici vites aktarıcı sistemler kadar kapalı vites sistemleri de yaygındır. Çok pahalı tur bisikletleri üreten bir çok marka Rohloff gibi kapalı vites sistemleri ile bisikletlerini satışa sunmaktadır. Kapalı sistem dışarıdan toz, su ve kir almadığı için kolay kolay arızalanmıyor. Ayrıca vites geçişleri için sık sık ince ayar yapma derdini de ortadan kaldırıyor. 14 vites seçeneği ile açık sistemlerin sunduğu vites aralığını bunlar da sunuyor. Bu vites sistemi 100.000 km arıza garantisi ile satışa sunuluyor. Bu nedenle diğer vites sistemlerine göre çok daha pahalıdır, neredeyse sıfır bir tur bisikleti parası kadar. Hatta bu sistemlerde zincir yerine kayış kullanılıyor. Sağlamlığı yanında sessizliği ile sürücüleri fazlasıyla memnun ediyor. 

Tur bisikleti sele seçimi

Tur bisikleti

Bisikletin en can sıkan parçası selesidir. Ne kadar uğraşırsanız uğrayın sizi %100 memnun edecek ve bisikletin üzerinde oturduğunuzu unutturacak bir sele yoktur. Ne kadar iyi olurlarsa olsunlar hepsi bir zamandan sonra canınızı yakmaya başlar. Bu nedenle muhim olan bu sürenin ne kadar olacağıdır. 

Sele ağrısını gidermenin en konforlu yöntemlerinden biri pedli taytlar kullanmaktır ancak turlarda bu hijyen ve sağlık açısından çok olası değildir. Bu nedenle bisikletinize ve sürüş tarzınıza göre sele arayışınız sürecektir. Bir sele ne kadar geniş olursa o kadar konforu artmaktadır. Ancak sele genişledikçe daha dik pozisyonda oturmak zorunda kalırsınız. Geniş sele üzerinde yatay pozisyonda bisiklet sürmeye kalkarsanız kasıklarınıza fazlaca bir baskı yaparsınız. Hızlı gideyim, boynuz gidon kullanayım diyenler için geniş seleler dezavantajdır. Performansı arttırmak için sele seçerseniz de bu sefer konforu aramaya başlarsınız. Alacağınız sele ister deri, ister jelli isterse standart bir sele olsun bu dengeyi aklınızdan çıkarmayınız. 

Bu değişkenliğe adaptasyon sağlamak için bazı firmalar deri seleler üretmektedir. Standart sele her insan bedenine uygun olmayabiliyor. Deri zamanla üzerine oturan insanın şeklini alıyor. Brooks’un B17 deri selesi turcular arasında bir efsanedir. Ancak bazı turcular aynı firmanın daha geniş selelerinin daha konforlu olduğunu da iddia etmektedir. Ben Selle Royal’in ortası açık (daha fazla hava girişi sağlıyor), jelli ve yaylı bir selesini kullanıyorum ve şimdilik memnunun. Bu kişisel konfor unsurunu zamanla test etmeden kesin birşey söylemek zor. Ancak turcuların genel tavsiyelerine kulak verip geniş, yaylanabilir ve kalçanıza göre şekillenen seleleri tercih etmek faydalı olacaktır. 

Fren sistemi

Fren teknolojisi her geçen gün gelişiyor. Bu nedenle V frenler de disk frenlerde sağlam ve güvenlidir. Her iki fren türünde de parasınıza göre hizmet alıyorsunuz. Ne kadar para harcıyorsanız o kadar kaliteli fren sistemi alabilirsiniz. 

V frenlerin artıları parçalarının ucuzluğu, rahatlıkla parçalarının her yerde temin edilmesi, hafifliği ve basitliğidir. Arızalandığında kendiniz rahatlıkla tamir edebilir, parçalarını değiştirebilirsiniz. Eksileri ise durma mesafesinin disk frenlerine göre uzunluğu, zamanla janta zarar vermesi, çamurda lastiği kilitlemesi, yağmur, çamur ve buzlanma gibi zamanlarda frenleme kabiliyetinin zayıflığı sayılabilir. V fren de olsa yük ile rampalardan inerken sürekli frenleme ile jant ısınabilir ve bu da lastiğinizin patlamasına sebep olabilir. 

Disk frenlerin eksileri pahalılığı, v frene göre ağır oluşu, tamirinin zorluğu, kırsal ve az gelişmiş ülkelerde parçasının zor bulunurluğudur. Ayrıca ağır yükle rampalardan inerken yapacağınız güçlü frenleme tellerin kırılmasına veya diskin aşırı ısınıp fonksiyonunu kaybetmesine sebep olabilir. Artıları ise az kuvvetle güçlü frenleme kabiliyeti, hava koşullarında frenlemenin etkilenmemesi, çamur ve karda tekerin kilitlenmemesi sayılabilir. 

Tur rotanıza, bütçenize ve bisiklet türünüze göre bir seçim yapabilirsiniz. Piyasada kaliteli, sağlam ve pahalı olan disk frenler de var, hidrolik V frenlerde var.  Ancak Afrika ve Orta Asya gibi yerlerde gezen turcuların arıza durumunda mağdur olmamak için V fren kullandıklarını da unutmayın. Bisiklet üzerinde olmaz dediğiniz her şey olabilir ve hiç aklınıza gelmeyen bir yerde disk frenleriniz arızalanırsa çaresiz kalabilirsiniz. Bu nedenle her iki fren türünde de üreticilere tam güvenmeyip, yedek parçalarınızı taşımanız mağduriyetinizi önleyebilir. 

Tur bisikleti sonuç

Tur bisikleti seçimini gezeceğiniz rotaya göre yapamalısınız. Tur bisikleti olarak üretilmiş modelleri alabileceğiniz gibi mevcut bisikletinizi tur bisikletine de dönüştürebilirsiniz. Muhim olan turda nelerle karşılaşabileceğinizi öngörebilmeniz ve ona göre hazırlık yapmanızdır. Bir şehir bisikleti veya MTB ile gezebileceğiniz rota için binlerce dolarlık tur bisikleti almanıza gerek yoktur.

Eğer ülkeleri ve kıtaları aşacak bir turcu olmayı hayal ediyorsanız o zaman bisikletin sağlamlığı, size sağladığı konforu ve bakım şartlarını hesap ederek bir tercihde bulunmalısınız. Sürekli tur yapacaksanız ilk başta iyi bir yatırım yapmak uzun sürede daha avantajlı olacaktır. Ancak unutmayınız ki size yollarda asıl güç verecek bisikletiniz değil, hayalleriniz ve tutkularınızdır. Bunlar olmadan en iyi bisikletle yaşadığınız şehrin dışına dahi çıkamazsınız. Hayalleriniz ve tutkularınız yeterince güçlüyse en basit bisikletle dünyayı bile gezersiniz. 

En başa dön